Özgürlük için bağış yap.
← geri

Ela Bilhan'la İnsanat Bahçesi

Ela Bilhan, bu programda hayvan özgürlüğü mücadelesini ele alıyor. Her hafta hayvan haklarının farklı bir yönünün ele alınacağı programda, bazen sokak hayvanlarının durumları konuşulurken, bazen de et yemenin, süt içmenin etik ve ahlaki boyutu tartışılıyor.

"Canlı-kanlı hayvan ticaretine hayır!"

"Canlı-kanlı hayvan ticaretine hayır!" FAO: Küresel canlı hayvan ticareti son 50 yılda 4 katına çıktı. Her yıl 2 milyar hayvan bu vahşi ticaret zinciri nedeniyle sömürülüyor.

► Dinle correctiv.org 2024

#Kayıp99AtNerede?

#KayıpAtlarNerede? Kayıp 99 atın akıbeti belli değil. Kayıp at sayısından dahi emin olunamıyor. Atlar 2000’er dolara Irak’a satılmış olabilir ancak kuşbaşı et olarak piyasaya sürülmüş olabileceği de söyleniyor...

► Dinle correctiv.org 2024

“Palm yağına ‘dur’de!”

Palm yağı endüstrisi, doğayı ve hayvanları katlediyor. 🆘 WWF: Her saat 300 futbol sahası büyüklüğündeki yağmur ormanı palm yağı üretimi için yok ediliyor. Palm yağı endüstrisi, orangutanları kitlesel olarak öldürüyor. Katledilen orangutanların yavruları Asya’da 45 bin dolara kadar alıcı bulabiliyor, bazen hayvan genelevlerine satılıyorlar...

► Dinle correctiv.org 2024

Her yıl 7 milyar erkek civciv katlediliyor!

Tavukçuluk ve yumurta sektörünün perde arkasında neler oluyor? Ela Bilhan: “Her yıl 7 milyar erkek civciv ekonomik getirisi olmadığı için öğütücülere atılarak, elektrik verilerek ya de torbalar içinde boğularak öldürülüyorlar... Son 50 yılda evrim geçiren tavuklar yumurtadan çıkmalarından 42 gün sonra soframıza geliyor. 56 günlük tavuklar, 1957’de 900 gram ağırlığa kavuşurken, bu rakam bugün 4,2 kg. AB yasaları, 3 günlük erkek civcivlerin katledilmesine izin veriyor, Fransa ve Almanya gibi bazı ülkeler bu uygulamayı kaldırmaya hazırlanıyor...”

► Dinle correctiv.org 2024

Yapay etler mezbahaların sonunu getirebilir mi?

Bill Gates’in çağrısıyla yapay etler yeniden gündemde! Laboratuvarlarda üretilen yapay etler mezbahaların sonunu getirebilir mi? Yapay etler alternatif olabilir mi? BM Gıda ve Tarım Örgütü, yapay et üretiminin 2030 yılında toplam et üretiminin yüzde 10’unu karşılayacağını öngörüyor...

► Dinle correctiv.org 2024

FREEGAN: Her türlü israfın karşısında duran bir akım

🍽 FREEGAN: Her türlü israfın karşısında duran bir akım 📍Üretilen gıdanın yarısı çöpe gidiyor. (GUARDIAN) 📍ABD’de üretilen gıdaların %40’ı çöpe gidiyor. (NRDC)

► Dinle correctiv.org 2024

‘Yeni hayvan hakları yasasının ayak sesleri’

Av. Deniz Tavşancıl K. (@DenizTavsancil) onaylanması beklenen yeni hayvan hakları yasasının detaylarını anlattı! Yeni yasa yeterli olmayabilir ama hayvan hakları adına önemli bir basamak olacak.” 📍Yasa bu kez çıkacak mı? 📍Yaşam savunucuları ne talep ediyor? 📍Tartışma yaratan maddeler hangileri?

► Dinle correctiv.org 2024

Hayvan hakları yasası bu kez çıkıyor mu yoksa iktidar makyaj mı tazeliyor?

Her seçimden önce vaadedilen fakat bir türlü sonu getirilemeyen hayvan hakları yasası bu kez çıkıyor mu? Mevcut yasa ne söylüyor? Ne değişecek? Hak savunucuları ne talep ediyor? 6. Madde neden önemli? Ela Bilhan: “Her seçimden önce vaadedilen hayvan hakları yasası siyasete alet edilmemeli. Muhalefete ve hak savunucularına kulak verilmeli, çıkar grupları yasanın önünde tutulmamalı..."

► Dinle correctiv.org 2024

Etle arasına mesafe koyamayanlara: “Etsiz Pazartesi”

Ela Bilhan’la (@elabilhan) İnsanat Bahçesi: Etle arasına mesafe koyamayanlara: “Etsiz Pazartesi". Dünyada Pazartesi günleri et yenmese yılda ortalama kişi başına 3,5 hayvan katledilmekten kurtuluyor. FGI Research’e göre etsiz pazartesi akımından haberdar olanların %36’sı et tüketimlerini azaltma kararı alıyor...

► Dinle correctiv.org 2024

Ölüm saçan görsel şölen: Havai fişekler

Kuşların ölümüne yol açan, havayı-denizleri kirtleten, insan sağlığını tehdit eden havai fişekler yasaklansın. Birkaç dakikalık ilkel havai fişek eğlencesi ölüm saçıyor. Yılbaşında Almanya’da atılan havai fişeklerden yayılan partikül miktarı 5000 tona ulaştı; bu yıl boyuncs araçların saldığı zararlı gazların %17’si kadar. (2016)

► Dinle correctiv.org 2024

Petshoplar hakkında bilinmeyenler

Ela Bilhan (@elabilhan) iletişime geçtiği hayvan satıcıları üzerinden kedi-köpek satışlarının perde arkasında yaşananları anlatıyor: "Garanti” adı altında sağlık sorunu, çiş eğitimi, tüy dökme, alerji, boyut gibi durumlarda satın alınan hayvanlar iade edilebiliyor. Bazı hayvan satıcıları para iadesi yaparken, bazıları başka bir köpek/kedi vermeyi teklif ediyor. Yani eşyadan farksız! Petshoplarda bugüne kadar satılan hayvanların yüzde 60'tan fazlası ya terk edilmiş ya da ölmüş.

► Dinle correctiv.org 2024

“Parayı veren tetiği çeker!”

Ela Bilhan: "Yaban hayatı “av turizmi” adı altında devlet eliyle pazarlanıyor. DKMP Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 2018-2019 döneminde 4255 hayvan avlanmış; 1539’u yabancı 2230 avcıya avlanma izni verilmiş. Avcılık sektörünün lobicilik ayağı çok güçlü çünkü devlet-avcı-turizm acenteleri üçgeninde ciddi paralar dönüyor. 2018-2019 av döneminde elde edilen gelir 74.9 milyon TL..."

► Dinle correctiv.org 2024

Hayvan hapishaneleri: Hayvanat bahçeleri, sirkler, yunus parklar

Ela Bilhan: "Onegreenplanet’a göre ortalama 40 yıl yaşayan primatların 4’te 3’ü, hayvanat bahçelerinde 20 aydan fazla yaşayamıyor. Hayvanat bahçeleri, 19. yy’daki insanat bahçelerinden (human zoo) farklı değildir; bir dönem insanların hapsedildiği kafeslerde günümüzde hayvanlar tutuluyor..."

► Dinle correctiv.org 2024

''Kürkünü çıkar, vicdanını giy!''

Bu haftaki İnsanat Bahçesi'nde Ela Bilhan (@elabilhan) kürk sektörünün perde arkasındaki vahşeti anlatıyor. Ela Bilhan: "Dünyada her yıl 80 milyondan fazla hayvan derileri yüzülerek katlediliyor! Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka'da 17 milyon vizon koronavirüs nedeniyle öldürecek. HAYTAP: Kürkü için öldürülen hayvanlar, elektrik verilerek, zehirlenerek, gaz verilerek ya da boyunları kırılarak öldürülüyor."

► Dinle correctiv.org 2024

Hayvan deneyleri tam bir ihlaller zinciri!

Ela Bilhan İnsanat Bahçesi’nde hayvan deneylerini hayvan hakları açısından değerlendiriyor. "Bilim adı altında yapılan hayvan deneyleri hayvan hakları açısından tam bir ihlaller zinciri! Hayvan deneylerine karşı olmak bilim karşıtlığı olarak sunuluyor. Ama Deneye Hayır Derneği’ne göre hayvanların deneylerinin %96’sı sonuç vermiyor. Hayvan deneylerinde en sık kullanılan hayvanlar; kedi, köpek, fare, sıçan, kobay, hamster, maymun türleri, balık...

► Dinle correctiv.org 2024

Dünyada her yıl 100 milyondan fazla hayvan deneylerde öldürülüyor.

İnsanat Bahçesi’nde bu hafta Ela Bilhan ve Dr. Oğuz Kınıkoğlu hayvan deneylerini hayvan hakları açısından değerlendiriyor!

► Dinle correctiv.org 2024

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nü günler kala verilerle hayvan hakları ihlalleri...

Ela Bilhan: "WWF, Living Planet 2020 raporu: Yaban hayvanlarının sayısı son 50 yılda %68 azaldı. World Animal Protection'ın 108 ülkenin ulusal mevzuatını tarayarak A'dan (en iyi) G'ye kadar (en kötü) derecelendirdiği skalada, Türkiye E not almış. Hayvan Hakları İzleme Komitesi: 2020 yılının ilk 6 ayında en az 522 milyon 349 bin hayvanın yaşam hakkı gasp edildi."

► Dinle correctiv.org 2024

“Satın alma, sahiplen!”

Ela Bilhan, İnsanat Bahçesi’nde ‘’Satın alma, sahiplen’’ kampanyası ışığında cins evcil hayvan satışlarını ve üretim çiftlikleri gerçeğini ele alıyor: "Üretim çiftliklerinde/ petshoplarda satılamayan hayvanların bir kısmı öldürülürken bir kısmı da arazilere terk ediliyor. Hayvan satış merkezleri, eski köle pazarlarını andıran, o zihnin bugünkü ürünlerinden yalnızca biri."

► Dinle correctiv.org 2024

At yarışları: Dört ayaklı darphane değil, atlara zulüm

Ela Bilhan bu haftaki İnsanat Bahçesi programında atlara yönelik şiddeti ve sömürüyü besleyen at yarışlarını hayvan hakları açısından değerlendiriyor: "At yarışlarında herkes kazanır. Yarışların tek kaybedeni ise kırbaçlanan veya sakatlanan atlardır! At yarışları birilerinin hatta devletin çok büyük paralar kazandığı bir sektör. Dolayısıyla ‘At yarışları yasaklansın' dediğinizde devlet ve büyük çıkar grupları karşınıza dikiliyor."

► Dinle correctiv.org 2024

Yumurta ve tavuk endüstrisinin perde arkası...

Ela Bilhan: "Tavuk ve yumurta endüstrisinde erkek civcivler birer artık. Yumurtlayamadıkları ve etleri yenemeyeceği için her yıl yaklaşık 2,5 milyar erkek civciv ilk aşamada öğütülerek imha ediliyorlar. Yumurta ve tavuk endüstrisinin bel kemiği olan dişi civcivler ya 50 günde şişirilip kesime gönderiliyor ya da 2 yıl boyunca kullanılmak üzere yumurta makinesi haline getiriliyorlar. Paultry Science’a göre 1950’lerde 50 günde 900 grama ulaşan tavuklar günümüzde 50 günde 4 kilodan fazla bir ağırlığa ulaşıyorlar. Bunun da sebebi verilen hormonlar, şekerli besinler ve GDO’lu yemler."

► Dinle correctiv.org 2024

Kurban manzaralarının ardından vejeteryanlığa giriş...

Ela Bilhan, bu haftaki İnsanat Bahçesi programında Kurban Bayramı’nın ardından ortaya çıkan acı verici manzaralardan rahatsızlık duyup, et yemeyi bırakmayı düşünenlere vejeteryanlıktan bahsediyor! Ela Bilhan: "Kurban Bayramı’nda görmek istemediğimiz manzaralar günlük hayatlarımızın tam ortasında duruyor. Paul McCartney’nin bunu çok iyi özetleyen bir cümlesi var: 'Mezbahaların duvarları camdan olsaydı herkes vejeteryan olurdu.' Kurban Bayramı’nda mezbaha duvarları 4 günlüğüne kaldırıldı ama katliam şimdi duvarların ardında kaldığı yerden devam ediyor. "

► Dinle correctiv.org 2024

Kurban Bayramı ve hayvan hakları yan yana durabilir mi?

Ela Bilhan, bu haftaki İnsanat Bahçesi‘nde, Zülal Kalkandelen ile Kurban Bayramı’nda yapılan kurban kesimlerini hayvan hakları açısından değerlendiriyor.

► Dinle correctiv.org 2024

21. yüzyılın en vahşi hayvan hakları ihlali: “Ucuz et politikası”

Ela Bilhan bu haftaki programda ucuz et politikasının perde arkasındaki hayvan hakları ihlalini ele alıyor. Ela Bilhan: "Siyasiler, sosyal sorumluluk adı altında “ucuz et” söylemini dillendiriyorlar ve arka planda yaşanan vahşetin sebebi oluyorlar. Belediyeler ucuz et politikası veya et dağıtmak yerine aynı parayı harcayarak daha fazla insanı doyurabilirler. 1 kg sığır eti ortalama 50-90 TL’yken; 1 kg mercimek 12 TL, 1 kg nohut 7 TL veya fasulye 21 TL. Ucuz et politikası çağın en büyük hayvan hakları ihlallerinden bir tanesi. Et yemek başlı başına bir katliamken, etin maliyetini düşürmek için yapılanlar sistemi daha da vahşileştiriyor. Heinrich Böll Vakfı’nın Et Atlası’na göre 1 kg et üretmek için 15,500 litre su gerekirken, 1 kg domates üretmek için 184 litre suya ihtiyaç duyuluyor. Türkiye’de 2017 yılında dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı "Halkım ucuz et yiyecek" diyerek ucuz et politikasını gündeme getirdi."

► Dinle correctiv.org 2024

Balık üretim çiftliklerinin perde arkası

Ela Bilhan bu haftaki programda balık üretim çiftliklerinin perde arkası ele alıyor ve bir yandan da endüstrinin çevresel tahribat, etik duruş ve insan sağılığı üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Ela Bilhan: "Greenpeace: Biz Balık diye plastik yiyoruz. Türkiye’deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği Raporu’na göre incelenen balıkların yüzde 44’ünde mikroplastik bulunuyor. Balık çiftliklerinde, üretilen etten daha fazla küçük balığa ihtiyaç duyuluyor. Örneğin 1 ton somon balığı üretmek için 4 ton küçük balığa ihtiyaç var. Yani 1 ton balığı insanlara ulaştırmak için, 5 ton balık katlediliyor. Balık üretim çiftliklerinin çevreye ağır bir bedeli var; Dalhousie Üniversitesi’nin araştırmasına göre Kanada’da üretilen 1 kg somon eti için 2,5-5 litre arası mazot yakılıyor. Gıda ve Tarım Örgütü’nün yayımladığı bir rapora göre her sene üretilen yaklaşık 171 milyon ton balığın sadece 1/3’ü tüketilebiliyor."

► Dinle correctiv.org 2024

Süt endüstrisinin perde arkasındaki vahşet

Ela Bilhan bu haftaki programda “süt endüstrisinin perde arkasındaki vahşeti” ele alıyor. Ela Bilhan: “Süt endüstrisi ve medya el ele vererek, süt üretim tesislerinde yaşanan vahşeti bizden saklamak çok çabalıyorlar. Gülen inek ismini taşıyan peynir markası ‘La vache qui rit’nin süt endüstrisindeki vahşeti örtbas eden bir isim seçmiş olması çok olağan ama bir o kadar da ironik. Sütün bir kalsiyum deposu olduğunu söylemek ve sağlıklı olduğunu iddia etmek endüstrinin pazarlama kampanyalarından yalnızca biri."

► Dinle correctiv.org 2024

Salgın işsizlik ışığında hayvanlara yönelik artan vahşet

Sosyolog Ozan Zeybek, Ela Bilhan’ın sorularını yanıtlarken hayvanlara yönelik artan vahşeti, işsizlik, salgın, siyasi huzursuzluk, artan baskı ve iktidarlar ışığında toplumsal açıdan değerlendiriyor.‬ Ozan Zeybek: "‪Salgın ve maddi sorunlarla beraber kadınlara, çocuklar ve özellikle de hayvanlara yönelik şiddetin artmış olması çok muhtemel. Hayvana yönelik artan şiddet sadece evcil hayvanlarla sınırlı değil, hayvancılık endüstrisinde de vahşet çok büyük."

► Dinle correctiv.org 2024

Vicdanına ulaşmadıklarımıza, yasalarla ‘dur’ demek zorundayız

Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Hülya Yalçın, Ela Bilhan’ın sorularını yanıtlıyor!‬ Hayvanlara yönelik şiddet neden arttı?‬ Cezasızlık da hayvana yönelik şiddeti doğruyor mu? Hayvanseverlerin sesi yeterince çıkıyor mı?‬ Hülya Yalçın ‪“Vicdanına ulaşmadıklarımıza, yasalarla ‘dur’ demek zorundayız. Bu yüzden bir yasa çıkarılmalı.”‬

► Dinle correctiv.org 2024

Evcil hayvanlar salgın nedeniyle terk mi ediliyor?

CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil coronavirüsün, hayvanlardan insanlara bulaşabileceği yönündeki bilgi kirliğinden kaynaklanan endişelerle evcil hayvanların sokaklara terk edilmeye başlanmasını değerlendiriyor. Sera Kadıgil evcil hayvanların salgınla beraber terk edilmelerine ilişin soruları yanıtlıyor. -Son dönemde terk edilen evcil hayvanların sayısındaki artışın sebebi nedir? -Reyting kaygısı taşıyan medya kuruluşlarının sansasyonel manşetlerle konuyu gündemlerini taşımaları bu süreci nasıl etkiliyor? -Belediyeler ve siyasi partiler bu konuda önlem aldı mı? -İstanbul dışında da aynı durum yaşanıyor mu?

► Dinle correctiv.org 2024

Neden kedileri ve köpekleri sevip, inekleri, koyunları yiyoruz?

Hayvansal gıda merkezli beslenme biçiminin türcülük ve hayvan hakları açısından yeniden sorgulamak... Ela Bilhan: "Neden kedileri ve köpekleri sevip, inekleri, koyunları yiyoruz? Aralarındaki tek fark bizim algımız. Kedilerimize, köpeklerimize hayvansal içerikli mamalar alıyoruz. Birini daha iyi yaşatmak için birini öldürüyoruz. Belirli türleri daha değerli kılan nedir? Türcülük; cinsiyetçiliğin ve ırkçılığın da önünü açar. Bu algıya göre belirli türler, gruplar birilerinden daha üstündür. Dolayısıyla dünya barışının önündeki en büyük engellerden biri türcülüktür. Öldürülen bir köpeği protesto ettikten sonra akşam yemeğinde tabağımızdaki eti yiyorsak buradaki ikiyüzlüğü görmemiz gerekiyor. Gerçekten hayvansever miyiz yoksa kedi/köpeksever miyiz?"

► Dinle correctiv.org 2024

Et yemek hepimizi öldürür!

Coronavirüsü ve diğer salgın hastalıkları hayvan hakları ışığında yeniden düşünmek... Ela Bilhan: "Coronavirüsle birlikte görüyoruz ki insanlık tarihinde can almak bir kez daha ters tepti. Et yemeye devam edersek kendi türümüzün de sonunu getireceğiz. Umuyorum ki coronavirüsten kurtulduğumuz gün, güç dengeleri insan ve hayvan merkezli olarak yeniden kurulsun. İnsanların ve hayvanların canlarını ön plana koyan bir yeni bir dünya anlayışı hakim olsun." Zülal Kalkandelen: ''İnsanlık doğayı katlederken kendi türünün de sonunu hazırlıyor. Covid-19 da insan aç gözlülüğünün yarattığı yıkımın sonuçlarından biri. Birçok kişi suçu Çinlilere yükleyip bu işten sıyrılmaya çalışıyor ama sorun sadece yarasa ya da diğer egzotik hayvanların yenmesi değil. Şarbon hastalığı sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlardan, Deli Dana sığırlardan, Kuş gribi kanatlı hayvanlardan insanlara geçti.''

► Dinle correctiv.org 2024

Sokak köpeklerinin yaşam mücadelesi

Ela Bilhan, bu haftaki programda konuğu Cem Hakverdi ile dünyadaki ve Türkiye'deki sokak köpeklerinin yaşam mücadelesini ele alıyor. Ela Bilhan, Osmanlı döneminin sonlarından başlayarak, Türkiye tarihinde sokak köpeklerine karşı uygulanan politikaları anlatıyor ve sokak hayvansız ülkelerde izlenen politikaları değerlendiriyor. Sokak köpeklerini konu alan ''Köpek Filmi'' isimli bir belgesel çeken Cem Hakverdi, günümüz Türkiye'sindeki sokak köpeklerinin güncel durumlarını değerlendiriyor.

► Dinle correctiv.org 2024
facebook-squaretwitteryoutube-play