Almanya bir süredir “Bizi kim Putin’e bağımlı kıldı” sorusuna yanıt arıyor. Hedefte de Başbakanlıktan ayrılan Merkel ile onun Dışişleri Bakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Steinmeier var. Merkel’e görevden ayrılırken duyulan sempati, yerini bir eleştiri dalgasına bıraktı. Eleştirilerin nedeni, Almanya’yı Rus doğal gazına bağımlı kılan Kuzey Akım 2 projesi… İşletmeye açılmak üzere olan proje, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması üzerine askıya alınmıştı. Şimdi Almanya, alternatif enerji kaynakları arıyor, ama doğal gaz faturaları çoktan ikiye katlandı bile… Merkel ve Steinmeier, bunu öngöremeyip bütün yumurtaları tek sepete koymakla ve Moskova’ya yakın durmakla eleştiriliyorlar. Oysa Putin’in niyeti, daha Kırım’ı işgal ettiğinde anlaşılabilir ve bugünkü krize hazırlık yapılabilirdi. Onun yerine, Putin’i kızdırmamak adına, Kırım’ın işgalini görmezden gelmeyi tercih ettiler. Merkel, suçlamalara cevap vermiyor, Cumhurbaşkanı Steinmeier ise hatayı kabullenirken, “2011’de Almanya’yı ziyaret eden Putin’le, bugün Ukrayna’ya saldıran Putin arasında büyük fark var” diyor.
Sadece Almanya değil, Rusya ile en büyük ticaret hacmine sahip kıta olan Avrupa da, özelde Putin’e, genelde otoriter rejimlere bağımlı olmadan yaşamanın yollarını arıyor.
Şimdi gelelim Türkiye’ye:
Biliyorsunuz, Türkiye bir dönem dünyada kendi kendine yeten az sayıda ülkeden biriydi. Bugün buğday ihtiyacının yüzde 37’sini ithal etmek zorunda… Ve bu ithalatın yüzde 70’ini Rusya’dan yapıyor.
Rusya’dan tarım ürünleri ithalatında Türkiye bu yıl Çin’i sollayıp birinci sıraya geçti. Ayçiçek yağında, arpada, kepekte, küspede de durum aynı: Türkiye, Rusya’nın en büyük ithalatçısı durumunda… Doğal gaz ithalatının üçte biri de Rusya kaynaklı… Ülkeye gelen Rus turistlerin sayısı bir süre önce Alman turistleri aşarak birinci sıraya yükseldi.
Hal böyle olunca elbette 34 askerinizin Ruslarca öldürülmesine sessiz kalır, Kremlin kapısında bekletilerek aşağılanmaya razı olur, Ukrayna’nın işgaline yüksek sesle karşı çıkamazsınız.
Türkiye, Rusya’ya bağımlılıktan kurtulmak için, acilen, hem kendi kaynaklarını, hem de alternatif kaynakları seferber etmelidir.
|